martes, 22 de diciembre de 2015

QUINA FUNCIONALITAT VEUS A L'ÚS DE LES XARXES SOCIALS EN EDUCACIÓ EN L'ACTUALITAT? I EN EL FUTUR?

Les xarxes socials cada vegada tenen més importancia a la nostra vida. Tot, o quasi tot, el món té Facebook, twitter, instagram…No és cap secret que hi ha gent que passa més temps a les xarxes socials que vivint a la “vida real”. La pregunta és si podem traure profit d’aquestes per educar els nostres alumnes. Jo crec que sí.

Actualment, a estudis universitaris i de master es fan servir amb normalitat. Posem com a exemple el curs de capacitació, on fem servir Gmail com a xarxa social per comunicar-nos, preguntar i resoldre dubtes, contactar per a tutories…

A l’educació secundària, no obstant, crec que no estan massa aplicades. I no seria difícil, ja que hi ha molts alumnes que passen més temps pujant fotos a Facebook que atenent a les classes o fent deures!

Una proposta d’ús als instituts, podria ser crear un grup de Facebook amb els alumnes per compartir notícies, fotografies o exercicis on-line interessants i divertits pels alumnes. Així, a més de xafardejar les publicacions dels seus amics, també podrien aprofitar el temps i aprendre una mica. Altra opció seria crear un hashtag a twitter o instagram on compartir  frases o imatges relacionades amb els projectes de tecnologia que estan fent o amb allò que estan estudiant (per exemple, si l’exercici és construir una porta automática, poden pujar fotos del procés de disseny i muntatge del projecte).


I com no, el que estem fent servir al curs, el bloc i twitter. Seria molt positiu que els alumnes accediren a ells per estar al dia amb el que s’explica a la clase, i una vegada a casa poder reforçar els coneixements amb les activitats proposades.

imatge de geek and poke. geek-and-poke.com

FERRAMENTES DE TRAÇAT. ESCAIRE, CARTABÓ I COMPÀS.

ESCAIRE

L’escaire és un instrument de dibuix amb forma de triangle rectangle isósceles. Aquest tipus de triangle té dos costats iguals, que formen entre ells un angle recte. Els altres angles del triangle són de 45º. Pot estar graduat, o no, i s’utilitza junt al cartabó per traçar rectes paral·leles i perpendiculars i construir angles.


Escaire. Imatge de es.wikipedia.org/wiki/Escuadra

CARTABÓ

El cartabó és així mateix un triangle, pero aquest és escalé, amb tot els costats diferents, formant dos d’ells un angle recte. Els altres angles són un de 30º i altre de 60º. S’empra juntament amb l’escaire com ja s’ha esmentat abans.


Cartabó. Imatge de es.wikipedia.org/wiki/Cartab%C3%B3n


Així, amb l’actuació conjunta de l’escaire i el cartabó es poden dibuixar angles de 15º, 30º, 45º, 60º…



Angles amb escaire i cartabó. Les dos imatges són del bloc següente: blocs.xtec.cat/geometria6ep/2015/01/03/angles-amb-lescaire-i-el-cartabo/

COMPÀS

El compàs és una ferramenta de dibuix formada per dos braços articulats i mòbils. Un d’ells acaba en punta d’agulla per poder punxar el paper i mantindre’s fixe, i l’altre acaba amb una mina de grafit o d’un adaptador especial per llapis, retoladors o estilògrafs. S’ha d’anar amb cura i procurar que els dos extrems estiguen a la mateixa altura per poder traçar correctament. Amb el compàs es poden traçar arcs i circumferències, així com transportar distàncies iguals d’una part del dibuix a altra.


Compàs. Imatge de www.alarconweb.com/Compas-bigotera-extensor-Faber-Castell-174817



Aquest text està estructurat seguint els apartats de “1.Materials de dibuix” del llibre “Tecnologies 1r Secundària” de l’editorial Oxford, Sèrie MOTRIZ, Projecte Àmfora. ISBN: 978-84-673-4072-3.
Les imatges són de:
es.wikipedia.org, blocs.xtec.cat i www.alarconweb.com. Cadascuna està referenciada a peu d'imatge.