martes, 12 de enero de 2016

L'ESCALA

A l'entrada anterior vos he parlat dels plànols de representació. Al començament de l'explicació apareix una paraula màgica: ESCALA. I no, no em referisc a les d'aquest tipus...
Escala de fusta
Imatge de www.ferreluque.com

El concepte d'escala -a l'àmbit de la representació gràfica- és molt important, ja que has de tindre'l clar per poder interpretar correctament els plànols de qualsevol tipus.

L'escala, realment, és un quocient, i representa la proporció en que hem ampliat o reduit l'objecte per representar-lo al paper. Així, a l'expressió apareix, d'una banda, la magnitud real, i d'altra, la del dibuix. 

Escala
Imatge de teknologiadbh.weebly.com

Per exemple:

Imagina't que tens un llapis que mesura 16 cm de llarg i vols dibuixar-lo. En un A4 et cap perfectament a escala real o natural, és a dir a 1:1. El primer nombre o numerador representa el tamany en el dibuix, i el segon nombre o denominador representa el tamany real. És el mateix que 16 cm : 16 cm, és a dir, el llapis mesura 16 cm en el dibuix i 16 cm en la realitat.

Ara pensa que vols dibuixar-lo més menut, reduir-lo a la meitat. En aquest cas, faràs servir una escala de reducció, la 1:2. O, per al nostre exemple, equival a 8 cm : 16 cm, el que significa que llapis mesura 16 cm en la realitat i en el dibuix la meitat, 8 cm.

Per altra banda, si el que vols és dibuixar-lo més gran, el doble, hauràs de fer servir una escala d'ampliació, 2:1, que vol dir que el dibuix al paper mesurarà 32 cm, el doble de 16 cm que mesura en la realitat. Si el vols fer 4 vegades més gran, 4:1, mesuraria 64 cm en la realitat. I...ves amb compte, que ara ja no et cabria en un A4, ja que aquest format mesura 210 mm x 297 mm i hauries de buscar un de més gran! Si no recordes de quins formats disposes, pots fer una ullada ací.


Per deixar clar a quina escala has fet un dibuix, pots escriure l'escala numèrica com a quocient (de la manera que està expressada dalt) o pots fer servir l'escala gràfica.

I per finalitzar, recorda que l'escalímetre et serà de gran ajuda si vols mesurar a diferents escales! Pots repassar aquests conceptes a l'entrada dels materials de dibuix.



No hay comentarios:

Publicar un comentario