jueves, 7 de enero de 2016

PLÀNOLS DE REPRESENTACIÓ

Segons la RAE, acotar és "posar cotes en els plànols topogràfics, d'arquitectura, croquis"...és a dir, expressar les mesures reals d'un objecte en el plànol, per interpretar-lo de manera correcta.

L'acotació està present a moltes feines tècniques. Podem acotar des del territori fins les parts d'un caragol. És important, per això, conéixer l'escala a la que estem acotant el plànol, o el que és el mateix, en quina proporció hem ampliat o reduit l'objecte per representar-lo al paper.

A l'escala més gran trobem els plànols topogràfics, que serveixen per representar el territori, les distàncies i altures. Aquestes últimes es representen amb les corbes de nivell. Molts enginyers fan servir aquest tipus de representació en el seu dia a dia (enginyers de camins, topogràfics, agrònoms...). Són plànols a escales molt grans, que abarquen diverses zones, municipis...i no tenen molt de detall, ja que si no no es podrien llegir bé.

Plànol topogràfic
Imatge de www.patrullairsoftcadiz.es






















Els plànols arquitectònics, com el seu nom indica, s'utilitzen per representar l'arquitectura, els edificis. Pot tractarse de vistes en planta, alçat o secció, i depenent del que es vulga expressar poden tindre més o menys detall, i més o menys quantitat de cotes. Evidentment, són els tipus de plànols que fan servir els arquitectes. A més dels plànols esmentats, també poden utilitzar plànols de detall, on amplien alguna part de l'edifici que els interesse ensenyar. 

Plànol de casa acotat
Imatge de www.planocasa.es



 

L'acotació també s'empra en la representació d'objectes, des d'aparells d'allò més complexos com els vehicles (avions, cotxes...) i totes les seues parts (motors...) fins els objectes més simples i quotidians que podem imaginar, com cadires i els seus corresponents caragols.  Així, enginyers (industrials, aeronàutics...) i dissenyadors també fan servir l'acotació als seus dibuixos. Utilitzen moltes vistes, i són molt importants les seccions o talls i vistes tridimensionals. Aquestes representacions són a escales molt majors i tenen un nivell de detall alt..

Plànol de motor acotat
Imatge de wikifab.dimf.etsii.upm.es


Les imatges són de: www.patrullairsoftcadiz.eswww.planocasa.es i wikifab.dimf.etsii.upm.es,  cadascuna està correctament referenciada a peu d'imatge.

No hay comentarios:

Publicar un comentario