jueves, 7 de enero de 2016

TIPUS D'ARC I

Com s’ha explicat a l’entrada anterior, amb el compàs pots traçar arcs, circumferències o transportar mesures. A aquesta entrada pots vore diferents tipus d’arc i l’explicació de com es tracen amb el compàs.

Abans de començar, has de tindre clar alguns conceptes:

 ·Suport, punt de suport: És l’extrem on es suporta l’arc. Per exemple, si ens imaginem que l’arc està suportat per dos columnas, el punt de suport seria l’extrem on l’arc entra en contacte amb les columnes. Per traçar els arcs, hi haurà vegades que haurem de colocar la punta de l’agulla al punt de suport, i altres que punxarem a un lloc diferent, i començarem des del punt de suport a traçar l’arc amb la punta de grafit.

 ·Llum: Separació entre dos elements de suport d'una construcció, com ara columnes, pilars, muntants, murs laterals o jàssenes. http://dilc.org/llum/

 ·Radi: Segment rectilini que va des del centre d’un cercle, d’una esfera, a qualsevol punt de la circumferència del cercle, de la superfície de l’esfera. ttp://dilc.org/llum/


ARC DE MIG PUNT

Per traçar aquest arc, has de buscar el centre entre els dos suports, punxar a eixe punt amb el compàs i traçar mitja circumferència entre ells.

Arc de mig punt
 Imatge de tecnologia-escolar-eso.blogspot.com.es
                                                        
ARC DE FERRADURA

Has de traçar una línia entre els punts de suport, buscar el punt mig i elevar el centre del cercle un quart de la distància entre els suports.

Arc de ferradura
Imatge de ca.wikipedia.org

ARC CARPANELL

Aquest arc té tres centres i dos radis. Has de traçar una línia entre els suports i situar dos centres, ambdòs a la mateixa distància dels suports. Has de traçar dos arcs xicotets i una perpendicular en el punt mig dels suports. A continuació, has d'elegir un punt de la perpendicular i unir-lo amb el centre dels arcs anteriors, i allargar la línia fins que els talle. Aleshores, has de traçar l'arc des del centre escollit fins els punts d'abans.

Arc carpanellImatge de ca.wikipedia.org

ARC OGIVAL O APUNTAT

En aquest cas, el centre de cada arc és el punt de suport contrari, i el seu radi, la llum de l'arc. És a dir, has de punxar en un punt de suport i posar el grafit en l'altre punt de suport i traçar l'arc, i després fer el mateix amb l'altre suport.

Arc ogival o apuntatImatge de ca.wikipedia.org

ARC LOBULAT

Per començar, has de traçar un arc ogival com el que s'ha explicat abans, dividir-lo en parts iguals i traçar arcs menuts entre les divisions.
Arc lobulatImatge de ca.wikipedia.org

ARC MIXTILINI

Aquest tipus d'arc alterna arcs i rectes, respectant que els centres dels arcs estiguen aliniats i que el radi dels arcs estiga en la perpendicular a la recta de la qual és tangent.

Arc mixtilini
Imatge de salamancartehistoria.blogspot.com.es

Per finalitzar, si vols repassar el que has aprés, pots entrar a l'apartat AVALUACIÓ i fer l'exercici propost.

Aquest text està estructurat seguint els apartats de “1.Materials de dibuix” del llibre “Tecnologies 1r Secundària” de l’editorial Oxford, Sèrie MOTRIZ, Projecte Àmfora. ISBN: 978-84-673-4072-3.
Les definicions d'arc i radi s'han pres del Diccionari Invers de la LLengua Catalana ( dilc.org )
Les imatges són de : tecnologia-escolar-eso.blogspot.com.es, ca.wikipedia.org salamancartehistoria.blogspot.com.es cadascuna està correctament referenciada a peu d'imatge.



No hay comentarios:

Publicar un comentario