jueves, 7 de enero de 2016

TIPUS D'ARC II


Com ja vos vaig comentar ací, la tencnologia és el conjunt de teories i de tècniques que permeten l'aprofitament pràctic del coneixement científic. A l'entrada anterior has après com dibuixar diferent tipus d'arc amb el compàs però ací tens exemples arquitectònics i estructurals on s'han utilitzat els mateixos.

Així, com pots observar, allò que aprens a classe de tecnologia no serveix solament per a aprovar un examen, sinò que té aplicacions pràctiques directes a la vida diària!

ARC DE MIG PUNT

Aquest arc es va començar a utilizar en Mesopotàmia, però a l'època d'esplendor de l'Imperi Romà va ser quan es va difundir pel Mediterrani. És, per això, molt característic de l'art romà (s.I aC -s.V dC), però també dels seus derivats com el Romànic (ss.XI - XIII dC).

Arc de mig punt
 Imatge de tecnologia-escolar-eso.blogspot.com.es

Així, un exemple d'aquest tipus d'arc és l'Arc de Cabanes (s.II-III), un arc de triomf de l'Imperi Romà a la província de Castelló de la Plana.
                                                              
Arc de Cabanes
Imatge de es.wikipedia.org

O una de les portes de la Catedral de València (S.XIII).

Porta de l'Almoina, Catedral de València
 Imatge de fuenterrebollo.com


ARC DE FERRADURA

Aquest arc, com el seu nom indica, té forma de ferradura. Va ser important a l'arquitectura visigòtica (s.V-VII), però és conegut sobretot per la seua presència a l'art musulmà (mossàrab i mudèjar, S.VII-XV)

Arc de ferradura
Imatge de ca.wikipedia.org
A aquesta imatge pots vore l'arc de ferradura califal del mihrab de  la mesquita de Còrdoba (ampliació del s.X) 
 
Mihrab de la mesquita de Còrdoba
Imatge de www.fotoviajero.com

ARC CARPANELL

Aquest tipus es pot trobar a diferents èpoques, però cobra importància a partir del gòtic (s.XII-XVI), de manera que podem trobar moltes portades gòtiques i renaixentistes amb aquest arc.

Arc carpanellImatge de ca.wikipedia.org

Un exemple és la portada de l'esglèsia parroquial del municipi de Tembleque (Toledo), d'estil gòtic (s.XVI).
Esglèsia de Tembleque
Imatge de trapatroles.wordpress.com

ARC OGIVAL O APUNTAT

Aquest arc, gràcies a la seua geometria transmet millor els esforços que l'arc de mig punt. A més, permet salvar llums més grans. És per aixó que és típic del gòtic, on es deixa enrere l'arquitectura fosca del romànic per donar pas a la llum i l'esplendor.

Arc ogival o apuntatImatge de ca.wikipedia.org

Així, la Catedral de València ens torna a servir d'exemple, amb la seua porta gòtica dels Apòstols. Donat que moltes de les obres arquitectòniques van construint-se al llarg del temps, és molt comú trobar elements de diferents estils a un mateix edifici.

Catedral de València
Imatge de www.jdiezarnal.com

ARC LOBULAT

Aquest és com l'arc apuntat, però amb una sèrie de lòbuls decoratius. Per tant, és molt utilitzat a arquitectures més recarregades com la musulmana o la gòtica, en contraposició a l'austeritat romànica.
Arc lobulatImatge de ca.wikipedia.org

De nou a la mesquita de Còrdoba podem trobar exemples, en aquest cas de l'arc lobulat.

Mesquita de Còrdoba
Imatge de agrega-2hapre.pntic.mec.es

Espere que t'haja paregut interessant. I tu, has vist algun d'aquestos arcs als edificis de la teua ciutat?



No hay comentarios:

Publicar un comentario